Ontstaan OTMV Limburg

 

In 1989 bestond er, onder leiding van Joseph Willems, een klein groepje tractorvrienden in de omgeving van Sibbe, Bemelen en Margraten. Om hun kring uit te breiden besloten zij een oproep te doen in de plaatselijke krant. Zo werd er een avond georganiseerd voor belangstellenden en liefhebbers van landbouw machines en werktuigen, om in de zaal van Café Beckerswei in Sibbe samen te komen. Tot ieders verbazing liep de zaal vol met vele tientallen liefhebbers.

Op deze avond werd besloten een vereniging op te richten met de naam Historische Landbouwwerktuigen- en Motorenvereniging Zuid Limburg (HLM). De eerste grote show werd dat jaar georganiseerd op de Camping in Bemelen, waarbij vele honderden bezoekers de poorten passeerden. Bij de eerst volgende shows werd er ook een infoboekje uitgegeven en zo ontstond er al snel een mededelingenblad voor de leden.

Na enkele jaren van groei ontstond er helaas een splitsing van de vereniging waarbij een aantal leden onder een nieuwe naam verder gingen, de EVL. Ook de oorspronkelijke HLM bleef gestaag groeien, en werd het steeds lastiger om een kwalitatief goed mededelingsblad uit te brengen voor een groeiend aantal leden. Er werd uitgekeken naar mogelijkheden om samen te werken met andere verenigingen, waarbij de zelfstandigheid werd behouden.

In 2003 ging de HLM Zuid-Limburg verder als OTMV Afdeling Limburg. Sindsdien is het aantal Limburgse leden van de afdeling gegroeid tot +/- 280. Na de eerste shows in Bemelen, werd er dan ook jaarlijks een grotere tractor en stationaire motoren show georganiseerd op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg. De laatste jaren gebeurt dit bij voorkeur in samenwerking met andere verenigingen. Ook nu in 2022 zijn er nog steeds een flink aantal mensen lid, die toendertijd bij de eerste bijeenkomst in Sibbe, aanwezig waren.

Na ruim 40 jaar, is de vereniging dan ook uitgegroeid tot een grote vriendenclub, waarbij één gezamenlijke interesse centraal staat: de liefde en vooral het behoud van landbouwtractoren, machines, bijhorende werktuigen en stationaire motoren. Gedurende een aantal activiteiten gedurende het jaar, treffen we elkaar om kennis te delen, maken we rondritten door het heuvelland, bezoeken we musea en genieten we van ons motorisch cultuur technisch erfgoed.